Ce este logopedia?
Logopedia se refera la o serie de tehnici si activitati ce au ca scop imbunatatirea capacitatii de a comunica adresandu-se intarzierilor sau tulburarilor de limbaj receptiv si expresiv, pronuntiei cuvintelor, apraxiei, limbajului social, tulburarilor de scris-citit, fluentei, hranitului si inghititului, disfunctii ale aparatului fonoarticulator, a abilitatilor cognitive.
De ce mergem la logoped?
Motivele pentru care un copil ar trebui sa beneficieze de interventie logopedica sunt multiple. Multe familii raman surprinse sa auda ca cei mici au nevoie de ajutorul unui specialist cand, de cele mai multe ori, acestia sesizeaza dificultatile in limbaj, pronuntia eronata considerand ca cei mici inteleg tot sau este doar o faza, un capriciu care va trece. Aceste comportamente nu fac decat sa contribuie la automatizarea eronata a limbajului. Este, de asemenea, comun ca parintii sa se focuseze pe alte conditii sau investigatii medicale astfel incat trec cu vederea evaluarea limbajului.
Cand trebuie sa mergem cu copilul la logoped
Toti parintii adora momentele cand cel mic incepe sa gangureasca, sa rosteasca primele cuvinte, sa le stalceasca pe unele, pentru ca, mai apoi, copilul sa vorbeasca in mod corect, ca un “om mare”. Dezvoltarea micutilor nu este similara, si nu de putine ori parintii incep sa faca unele comparatii, cum ca “X are 2 ani si deja vorbeste ca un adult”, sau primesc tot felul de sfaturi, cum ca baietii sau fetele ar fi mai lenese atunci cand vine vorba despre limbaj. Pentru a ne asigura ca un copil se dezvolta armonios, o evaluare logopedica poate face diferenta intre a astepta sa vorbeasca sau a-l ajuta sa vorbeasca.
Evaluarea logopedica
Daca simti ca lucrurile nu evolueaza in sensul dorit de tine, este mai bine sa te prezinti cat mai repede la un logoped, pentru o evaluare logopedica. Specialistii sustin ca aceasta se impune atunci cand cel mic a implinit deja doi ani, are un vocabular sarac, nu foloseste cuvintele Nu sau Da, si nu face propozitii simple. Doar impreuna cu un specialist poti realiza planul de lucru potrivit pentru copilul tau. Noi incurajam participarea ambilor parinti la evaluarea logopedica.
Ce presupune terapia limbajului
Dupa ce ne-am imprietenit cu copilul, prin joc, introducem diverse tehnici de corectare si stimulare a limbajului, avand intotdeauna in vedere motivatia copilului. Pentru copil, sedinta de logopedie trebuie sa fie o activitate atractiva, in care sa se implice cu placere.
De ce este importanta interventia logopedica?
Obiectivul principal al sedintelor de logopedie este acela de a imbunatati comunicarea. Insa, ce multa lume nu stie, pe langa acest scop, interventia logopedica este importanta deoarece:
- Dezvolta limbajul receptiv si limbajul expresiv;
- Imbunatateste coordonarea muschilor necesari emiterii sunetelor prin realizarea exercitiilor de gimnastica articulatorie si imitatii;
- Imbunatateste comunicarea intre creier si corp prin intermediul exercitiilor realizate prin mijloace auxiliare (spre exemplu, oglinzi);
- Imbunatateste fluenta prin exercitii de respiratie;
- Imbunatateste abilitatea de a intelege si de a exprima nevoile si emotiile;
- Imbunatateste capacitatea de a rezolva probleme;
- Dezvolta abilitatile de invatatre a scris-cititului;
- Creste toleranta la frustrare si creste stima de sine;
- Dezvolta autonomia;
- Dezvolta domeniul social, imbunatateste abilitatile sociale;
Cand incepem sedintele logopedice?
Se recomanda ca un copil, chiar daca beneficiaza de interventie timpurie (alte tipuri de terapii precum terapie ABA), sa inceapa interventia logopedica imediat ce se observa dificultati in ceea ce priveste comunicarea. Datoria noastra este de a ajuta copilul sa isi imbunatateasca modul in care comunica nu sa asteptam ca acesta sa vorbeasca. Un copil poate beneficia de interventie logopedica inca de la varsta de 2 ani. In aceste conditii, se intrevine asupra stimularii limbajului. Cu cat copilul beneficiaza de interventie timpurie cu atat impactul acesteia este mai bun iar progresul va fi mai rapid.
Cat timp ai nevoie de interventie logopedica?
Durata procesului terapeutic este influentat de o serie de factori precum: varsta copilului, potentialul acestuia, tipul si severitatea tulburarii, frecventa terapiei, diagnosticul diferential, tratamentul la care este supus, consecventa si implicarea familiei. Interventia este un proces de lunga durata.
Cu cat interventia logopedica incepe mai devreme si cu cat familia exerseaza acasa temele si activitatile propuse de logoped cu atat progresele copilului vor fi mai vizibile. Chiar daca suntem intrebati in cat timp se vad progrese, nu avem un raspuns general valabil, dar stim cu siguranta ca, atunci cand logopedul si parintii fac o buna echipa, rezultatele nu intarzie sa apara.
Benefici ale terapiei logopedice
Terapia logopedica are o multime de avantaje, dintre care ti le vom enumera pe cele mai importante. In primul rand, interventia logopedica ajuta copilul sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare: sa raspunda adecvat si coerent la intrebari,sa faca cereri verbal, sa povesteasca situatii/intamplari, sa vorbeasca corect, sa invete sa pronunte sunete si sa-si imbunatateasca dictia. Este important de amintit ca dezvoltarea limbajului are stransa legatura si cu dezvoltarea emotionala a copilului si a abilitatilor sociale.
Ariton Camelia