Talk&Mind Evolution

 

Debutul limbajului

Copiii se dezvolta in ritmul lor, de la primii pasi pana la a intelege ca punctul lor de vedere este diferit de al celorlalti. Dobandirea limbajului nu face exceptie in acest sens desi tinde sa urmeze o cale destul de previzibila.

In general, copiii incep sa gangureasca in jurul varstei de 6 luni si sa spuna primele cuvinte intre 1 an si 1 an jumatate.

Dupa aparitia primelor cuvinte (de obicei cuvinte simple precum mama, tata, apa, pipi, papa) cei mici invata din ce in ce mai multe si incep sa le combine rezultand astfel propozitii simple in jurul varstei de 1 an jumatate – 2 ani.

Este important sa amintim ca limbajul nu inseamna doar ceea ce se emite cu vocea. Intelegerea limbajului folosit este un proces complex. Pana la emiterea cuvintelor, este necesar sa intelegem sensul acestora in diferite contexte.

 

 

Cand vorbeste copilul?

Ce spune copilul pana intr-un an?

in primele luni de viata, bebelusul asculta vocile din jur, este interesat de fetele celor din jur.

In jur de 6 luni, bebelusii incep sa gangureasca, folosesc diferite silabe precum ba, ma, ta, da, pa.

Dupa 8 luni, bebelusii deja inteleg cuvinte simple, uzuale, incep sa imite (pa, buna, bate palma, bravo). Incep sa spuna silabe simple, sa foloseasca diferite tonalitati.

 

Ce spune copilul la 1 an?

De la un an, copiii incep sa spuna cuvinte simple precum mama, tata si sa inteleaga din ce in ce mai multe cuvinte de mediu. Raspund aratand la intrebarea “unde este …?”. Incep sa foloseasca onomatopee (raspund la intrebari precum “cum face masina?”). Inteleg instructiuni simple (da-mi, pune, vino). Recunosc parti ale corpului. Repeta cuvinte dupa adulti.

 

Ce spune copilul la 2 ani?

La doi ani, copiii deja folosesc doua cuvinte pentru a forma o propozitie si pentru a-si face cunoscute nevoile (mami, papa!). Intre 2 si 3 ani, vocabularul se imbogateste rapid ajungand astfel la un minim de 100 cuvinte. Arata cu degetul obiectele indicate de catre adult.

 

Ce spune copilul la 3 ani?

De la trei ani, copilul vorbeste in fraze, intelege notiuni abstracte, intelege emotiile, concept de spatiu si timp. Poate mentine o conversatie simpla despre ceva ce se petrece in jur avand un vocabular de minim 300 cuvinte. Pune frecvent intrebari simple. La aceasta varsta poate debuta balbaiala, o balbaiala de etapa deoarece aparatul fonoarticulator nu este sufficient de dezvoltat pentru vocabularul pe care il detine.

 

Ce spune copilul la 4 ani?

La 4 ani, copilul poate spune o poveste simpla in timp ce priveste imagini. Pronunta corect majoritatea sunetelor. Foloseste mai mult decat un verb in propozitie. Utilizeaza multe cuvinte descriptive, poate percepe diferente intre doua obiecte.

 

Ce facem cand copilul nu vorbeste?

Orice intarziere observata in dobandirea acestor achizitii necesita interventie imediata. Interventia timpurie are efecte pozitive asupra dezvoltarii copiilor deoarece creierele acestora sunt in plina formare, dandu-le celor mici un start optim si o sansa de a se dezvolta la potentialul maxim.

Cu cat intervenim mai repede, cu atat mai bine pentru cel mic, intotdeauna mai bine ajutam decat sa asteptam.

Intarzierile limbajului de multe ori pot fi un semn precoce al altor probleme- de la probleme de auz pana la tulburari de dezvoltare.

 

 

 

 

Call Now Button