Jocul simbolic implica 3 tipuri de abilitati de joc:
- Jocul animat
- Substitutia simbolica
- Combinatii simbolice
Jocul animat
Acesta implica folosirea papusilor si a animalelor de jucarie ca si cand ar fi vii. De exemplu, papusa poate ridica o cana de apa din care sa bea iar animalutul isi poate pieptana blana cu peria/pieptanul.
Substitutia simbolica
Aceasta implica utilizarea obiectelor ca si cand ar fi alte obiecte decat sunt in realitate. De exemplu, copilul foloseste pe post de lingurita un bat de la un alt joc cu care amesteca intr-o cana sau se joaca cu un cub in aer ca si cand ar fi avion.
Combinatii simbolice
Aceasta este cel mai complex proces si implica asamblarea diferitelor acte ale jocului simbolic in scopul crearii unei scene mai complexe. De exemplu, copilul amesteca in apa imaginara dintr-un ceainic, aseaza capacul, pune ceaiul in cesti si apoi inghite imaginar utilizand o lingurita pentru a amesteca inainte mierea. Aceasta reprezinta o secventa de 5-6 actiuni simbolice in cadrul unui flux logic.
Jocul de rol in Autism
Desi tuturor copiilor mici le plac jocurile repetitive in jocul acestora exista variatie. In timpul unei ore de joaca, ei executa diverse activitati si se folosesc de un obiect jucandu-se in diverse moduri cu acesta.
- Copiii cu TSA repeta o actiune sau o miscare mult mai frecvent decat copiii neurotipici de aceeasi varsta;
- Petrec neobisnuit de mult timp cu jucariile lor preferate facand incontinuu aceeasi miscare;
- Jocul lor poate fi mai simplist decat cel al copiilor tipici – le este dificil sa exerseze competente noi in joc;
- Se pot juca in moduri neobisnuite – pot roti rotile masinilor minute in sir, pot alinia jucarii etc.
- Arata mai putin interes si indemanare in jocul simbolic bazat pe imaginatie – le este dificil sa se joace jocuri de rol precum de-a doctorul, de-a bucatarul sau alte jocuri asemanatoare si pare ca le este dificil sa le inteleaga;
- De cele mai multe ori, se joaca singuri perioade mai indelungate de timp fata de copiii tipici de aceeasi varsta
Diferentele dintre jocul copiilor tipici si cei cu Autism le limiteaza celor din urma oportunitatile de invatare prin:
- jocul simplu, repetitiv, cu putine obiecte, ii rapesc jocului din noutate reducand in mod semnificativ aparitia de noi oportunitati de invatare.
- Jucandu-se singuri copiii au mai putine posibilitati de a-si insusi atat delemente noi de vocabular de la partenerii de joc cat si comportamente sociale si situationale care insotesc jocul cu obiecte.